Plante și flori care purifică aerul

plante de apartament care purifica aerul

O metoda foarte buna de a infrumuseta o camera sau locuinta ta este adaugarea de plante de interior. Fie ca alegi plante care fac flori colorate sau nu, acestea aduc o pata de culoare si viata in casa fiecaruia. Plantele in general sunt benefice pentru sanatate pentru ca mentin aerul curat, dar unele plante de interior au un avantaj suplimentar de purificare a aerului. Aceste plante care purifica aerul ajuta la scaderea stresului, la cresterea productivitatii si ofera o stare generala de fericire. 


De aceea este importanta prezenta acestor plante in special in zonele de lucru, fie la locul de munca, fie in spatiul desemnat ca birou. Ar fi bine sa te inconjori de plante purificatoare de aer mai ales in spatiile unde petreci majoritatea timpului, dar unele pot aduce beneficii in plus daca sunt tinute in dormitor sau in baie. De asemenea, ele reprezinta un cadou frumos din punct de vedere estetic, dar si functional pentru ca va ajuta la starea generala de bine. Sunt mai multe tipuri de plante si flori care purifica aerul din casa, prin urmare poti alege planta care sa fie pe stilul tau.


Cuprins:


  1. Plante care purifica aerul

1.1 Plante inalte de apartament pentru purificarea aerul 

1.2 Plante scunde de apartament care ajuta la purificare aerului

1.3 Plante curgatoare de interior pentru purificarea aerului


  1. Flori care purifica aerul

2.1 Flori sezoniere in ghiveci care purifica aerul din casa

2.2 Plante cu flori permanente care ajuta la purificarea aerului


1. Plante care purifica aerul 


Sunt persoane care aleg sa decoreze locuinta cu plante care nu infloresc fie din cauza ca nu doresc mai multe culori intr-o incapere, fie pentru ca sunt mai usor de curatat. Totodata sunt mai multe tipuri de plante care nu au flori, dar tot aduc o infrumusetare in locuinta datorita culorilor intense ale frunzelor. Sunt mai multe criterii dupa care cineva isi alege planta de interior. Un criteriu principal este de obicei gradul de grija care trebuie acordat, cat de des trebuie udata, de luminozitatea necesara, ingrasamantul folosit, precum si daca are nevoie de tratamente speciale cu diferite solutii. Un criteriu la fel de important in alegerea plantei este spatiul disponibil, unde va fi dispusa planta si, respectiv, cat spatiu va avea in jur. Din fericire sunt plante purificatoare de aer care se potrivesc pentru fiecare situatie. 

plante purificatoare de aer

1.1 Plante inalte de apartament pentru purificarea aerul


Daca ai spatiu suficient pentru un ghiveci cu planta inalta care sa ajute la purificarea aerului atunci poti alege din mai multe tipuri de palmieri care sunt folositoare la purificarea aerului. Poti achizitiona o planta de cauciuc ficus elastica care este potrivita in living sau pe balcon deoarece are nevoie de cat mai multa lumina. Sunt mai multe tipuri de ficus elastic din care poti alege in functie de culoarea frunzelor, dar si de inaltimea maxima la care pot ajunge. Ficus elastica tineke poate ajunge pana la 2,10m inaltime la maturitate, ficus elastica robusta in schimb poate ajunge la inaltimea maxima de 1,80m. Daca ai un spatiu mai mare, dar unde lumina nu patrunde foarte mult atunci poti opta pentru palmierul areca. Aceasta planta este placut vizual datorita frunzelor ample si creponate, ideal pentru living intr-un spatiu fara lumina natural. Ideal ar fi pozitionarea ghiveciului direct pe podea deoarece poate atinge la maturita 2,5 m. O alta planta potrivita pentru zonele fara lumina si care este relativ usor de intretinut este palmierul doamnei, care poate ajunge pana la 2 m inaltime. Aceasta planta poate fi integrata inclusiv in baie deoarece se dezvolta bine intr-un mediu mai umed. Ficusul Alii se potriveste la fel de bine intr-o zona unde este putina lumina, dar ar fi bine sa-l asezi intr-o zona usor accesibila pentru a putea curata in jurul lui deoarece isi pierde acele. 


Daca ai animale de companie atunci nu este indicata aceasta planta deoarece frunzele sunt otravitoare. Arborele dragon este o alta planta de apartament preferata din cauza aspectului interesant. Aceasta planta purifica aerul de foarte multe impuritati, inclusiv de fumul de tigara, fiind potrivit in spatiile unde se fumeaza. Dezavantajul arborelui dragon este faptul ca trebuie acordata mai multa atentie ingrijirii sale si a apei folosita la udarea lui. In cazul in care esti constient de faptul ca nu vei putea uda in mod regulat plantele din casa ta, atunci poti opta pentru planta sarpe deoarece are un aspect placut, nu ocupa un spatiu foarte mare si este rezistent la udarea neregulata. 


1.2 Plante scunde de apartament care ajuta la purificarea aerului 


In cazul in care spatiul este limitat atunci poti opta pentru plante care purifica aerul de dimensiuni mai mici care pot fi asezate pe mobilier, birou sau pervaz. Desigur sunt plante care pot ramane la dimensiuni reduse prin interventia umana, dar pot de asemenea creste pana la o anumita inaltime dorita. Limba soacrei este o planta cu un colorit intens al frunzelor care este de inaltime medie si poate ajunge pana la 70 cm inaltime la maturitate. 


Aceast planta necesita o ingrijira mai speciala deoarece are nevoie de ingrasamant special, dar trebuie udata mai rar si in functie de anotimp. Aglaonema este o planta care de asemenea poate ajunge la inaltimea medie si sunt mai multe tipuri. Aglaonema cu frunzele de culoare verde si model verde deschis si poate ajunge la inaltimea maxima de 70 cm, iar mediul optim este cu luminozitate scazuta. Daca doresti o planta care sa aduca culoare poti alege aglaonema roz care are frunzele de culoare verde dechis si roz care poate ajunge la 50 cm inaltime la maturitate. 


Daca iti plac diferite plante care au si diferite intrebuintari medicinale, atunci poti opta pentru aloe vera. Aceasta planta, pe langa faptul ca purifica aerul din camera, poate fi folosit in tratarea arsurilor superficiale si in procesul de infrumusetare, fiind un produs des folosit pentru ten. Arborele vesnic chinezesc este o planta des intalnite in spatiile inchise si umbroase de inaltime relativ mica. Dar trebuie sa ai grija deoarece seva acestei plante poate fi otravitoare. 


In cazul in care cauti o planta relativ mica, perfecta pentru a infrumuseta biroul fara sa ocupa un spatiu mare, poti opta pentru aloe aristata magic, o planta suculenta cu tulpina scurta. Pentru purificarea aerului din baie care poate fi plin de substante din produsele de baie si detergenti, poti adauga un ghiveci cu feriga. Aceasta planta se dezvolta foarte bine intr-un spatiu umed si fara lumina, de aceea este ideala in baie.

planta care purifica aerul

1.3 Plante curgătoare de interior pentru purificarea aerului 


Exista si varianta de a achizitiona plante curgatoare care pot fi aranjate in ghivece suspendate pentru a nu ocupa spatiul de pe podea. Cea mai des intalnita plata curgatorare sau cataratoare, depinde de felul in care este amenajez este iederea englezeasca. Aceasta planta este apreciata din cauza culorii intense pe care o are fi forma frunzelor. O alta planta care curgatoare este photosul auriu. 


Poti amenaja aceasta planta in spatiile care nu sunt foarte calduroase sau camere neincalzite iarna deoarece prefera un mediu mai rece. Philodendronul este o planta care este ideala pentru a fi intr-un ghiveci suspedant sau cel putin la inaltime, deoarece frunzele de un verde deschis si cu frunze late sunt estetice, dar in acelasi timp sunt otravitoare. Astfel ar trebui sa fie tinute la departare de animalele de companie si de copii. Daca esti incepator si iti este frica ca nu te vei putea ingriji de plante cum au nevoie, atunci poti alege planta paianjen, numit si voalul miresei, deoarece nu necesita multa ingrijire. Aceasta plante nu are nevoie de lumina directa si poate supravietui aproape in orice conditii. 


2. Flori care purifica aerul 


In cazul in care doresti mai multa culoare in locuinta ta atunci poti alege plante care fac flori si sunt utile in purificarea aerului. In cazul in care vei avea grija de ele vei obtine flori la fel de frumoase ca si in aranjamentele florale precum flori in cutie. Sunt si diferite plante care fac flori intens colorante in cazul in care doresti mai multa culoare la tine in camera.  Poti opta pentru plante cu flori de diferite culori sau doar de o singura culoarea din camera pentru a fi integrate in culoarea dominanta a incaperii. Pe langa faptul ca purifica aerul din camera, unele lasa si un miros placut care elimina necesitatea unor odorizante de camera. Din pacate numarul lor este destul de redus si sunt perioade in care acestea nu vor avea flori colorate. Fiecare planta pe care o ai in apartament poate aduce beneficii deoarece elimina oxigen pe timp de noapte si pot oferi un aer proaspat.


2.1 Flori sezoniere in ghiveci care purifica aerul din casa 


Sunt unele plante care cel mai des se regasesc in gradinile exterioare, dar care rezista si se dezvolta la fel de bine in casa in conditii prielnice. Printre acestea se numara crizantema care ofera flori de diferite culori intense. La ghiveci crizantema se gaseste in diferite marimi, inclusiv in ghivece foarte mici, deoarece inca de la inceput poate inflorii. 


De aceea, un ghiveci oricat de mic de crizantema este perfect pentru a oferi o pata de culoare pe biroul de lucru fara a incomoda. Desi infloreste doar o data sau de doua ori pe an, floarea intens colorate poate rezista mult timp. O alta planta care infloreste doar o perioada din an este gerbera. Florile sunt de dimensiuni mai mari, dar au un colorit la fel de intens. Aceasta floare poate sa se regaseasca in dormitor deoarece elimina foarte mult oxigen in timpul noptii ceea ce poate oferi un somn linistitor. Un alt avantaj al acestor flori este faptul ca atat timp cand ele infloresc vei avea necesarul de flori pe langa alte buchete de flori

flori care purifica aerul

2.2. Plante cu flori permanente care ajuta la purificarea aerului 


In cazul in care iti doresti o planta care sa aiba flori in permanente atunci poti opta pentru crinul pacii. Florile sunt de dimensiuni reduse si albe care infloresc in permanenta si ofera o nota de eleganta intr-o incapere. Aceasta planta poate fi depozitate si in baie sau intr-un mediu umed, deoarece, pe langa faptul ca purifica aerul, absoarbe sporii de mucegai. 


Alta planta care aduce un aer de eleganta este anthurium sau floarea flamingo. Poti alege o planta flamingo cu floarea de culoare alb, roz sau rosu. Ingrijirea poate fi destul de complexa pentru ca are nevoie de un mediu luminos si calduros find o planta tropicala, dar nu rezista la temperaturi mai mari de 33 de grade. In conditii propice poate creste pana la inaltimea de 150 cm.  


Azaleea este o alta specie de floare care purifica aerul si are flori mici colorate.  Poti achizitiona azaleea in ghiveci sub forma de arbust, dar si sub forma de pomisor cu coroana plina de flori. Are nevoie de o ingrijire minutioase, avand nevoie ingrasamant special aplicat destul de des, luminozitate si apa din abundenta. Totodata este susceptibila la diversi ciuperci, prin urmare trebuie tratata cu substante fungice.


Plante care purifica aerul din interior sunt benefice pentru sanatatea ta din mai multe puncte de vedere. Pe langa faptul ca imbunatatesc calitatea aerului, aceste plante elimina toxinele din aer, toxine care pot duce in timp la probleme respiratorii. Sunt diferite plante care sunt ideale in baie deoarece ajuta la dezumidificare si aspira particulii de mucegai. Mai este si motivul clasic, anume ca pot infrumuseta incaperea.  


Daca te decizi sa achizitionezi plante pentru interior care purifica aerul, atunci ar fi bine sa alegi mai multe variante, deoarece una singura nu va face fata. Cu toate acestea, poate fi benefic. S-ar putea sa fie nevoie sa iei în considerare masuri suplimentare pentru a imbunatatii calitatea aerului din interior dacă doresti sa purifici în mod semnificativ aerul din casa. Nu uita sa te gandesti la diferiti factori inainte de a face o decizie. Verifica in primul rand care sunt conditiile de spatiu si luminozitate in camera ta pentru a cumpara planta care se potriveste cel mai bine. Daca ai animale de companie sau copii mici, poate ar fi bine sa te orientezi spre plante care nu sunt otravitoare. 


Sursa foto: Unsplash.com


California Flowers - Livram zambete si flori, acum si in Bucuresti!

You may also like

Vezi toate
Example blog post
Example blog post
Example blog post